Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Το νόημα των Χριστουγέννων



Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από την αδερφή μου σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής της. Της είχα ζητήσει κάτι για το νόημα των Χριστουγέννων και βουαλά:



Όλοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα! Στολίζουν τα σπίτια, αγοράζουν δώρα, φτιάχνουν γλυκά και στρώνουν πλούσιο τραπέζι. Όλοι εύχονται «Χρόνια Πολλά» και ειρήνη και αγάπη. Ίσως έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ τα Χριστούγεννα με τη μορφή που προβάλλονται παντού, ώστε έχουμε ξεχάσει ποιο είναι το αληθινό μήνυμα της γιορτής.
Μήπως ξεχνάμε τι είναι στην πραγματικότητα αυτή η γιορτή; Μήπως μιλάμε για το «πνεύμα των Χριστουγέννων» γενικά, αφήνοντας απ’ έξω την πνευματική σημασία και το βασικότερο πρόσωπο που γιορτάζει, τον ίδιο το Χριστό; Αν σκεφτούμε τι σημαίνει η Γέννηση, θα απορήσουμε. Ο Θεός και το γεγονός της Γέννησής του δεν είναι μια χαριτωμένη ιστορία, δεν είναι μια γενική αξία, ούτε μια ιδέα που απλώς μάς θυμίζει την αγάπη γενικά και αόριστα. Είναι ένα Πρόσωπο που υπάρχει στους αιώνες και καλεί τον άνθρωπο. Είναι ο Θεός που έγινε άνθρωπος, ο Αναμάρτητος που φόρεσε την ανθρώπινη φύση! Πόσο ταπεινωτικό είναι για ένα Θεό να γίνει ένας απλός άνθρωπος, να γίνει όμοιος με τους αμαρτωλούς ανθρώπους, να γεννηθεί σε μια σπηλιά, χωρίς τιμές!
Μέσα στα λαμπάκια, στα δώρα και στα φορτωμένα τραπέζια ξεχνάμε ότι το πρόσωπο που γιορτάζει μάς ζητάει μόνο ένα πράγμα: τις αμαρτίες μας. Μας ζητάει να ετοιμαστούμε κατάλληλα για να Τον δεχτούμε να γεννηθεί μέσα μας. Με τη νηστεία, την προσευχή, την εξομολόγηση και τη συμμετοχή στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, να γίνει η καρδιά μας το πιο κατάλληλο μέρος για να γεννηθεί ο Λόγος του Θεού.
Φέτος τα Χριστούγεννα, ας ακούσουμε το Χριστό που από το Σπήλαιο της Γέννησης μάς καλεί να δώσουμε αξία σε ό,τι είναι σημαντικό: την ψυχή μας. Κανένα δώρο και κανένα τραπέζι δεν έχει αξία αν δεν είμαστε αγαπημένοι με τους ανθρώπους δίπλα μας. Φέτος, ας σκεφτούμε για πρώτη φορά να ζητήσουμε συγγνώμη από όσους πικράναμε και να συγχωρήσουμε όσους μας πίκραναν. Ας μη ζητάμε πάντα το δίκαιο! Ήταν δίκαιο να γεννηθεί ο Θεός σαν ταπεινός άνθρωπος; Με το παράδειγμα του Χριστού μας, να συγχωρέσουμε και να συγχωρεθούμε με τους συνανθρώπους μας και έτσι θα ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου