Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Αγελάδες, Πολιτεύματα και Οικονομία

ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες. Ο άρχοντας παίρνει μέρος από το γάλα.
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο αγελάδες. Πουλάς τη μία και αγοράζεις έναν ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.

ΑΝΑΡΧΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες. Ή τις πουλάς σε μια θεμιτή τιμή ή οι γείτονές σου δοκιμάζουν να σε σκοτώσουν για να τις πάρουν.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες. Οι γείτονές σου διορίζουν κάποιον που θα αποφασίσει ποιος θα πάρει το γάλα
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο αγελάδες. Το κράτος δε νοιάζεται για το αν υπάρχεις, πόσο μάλλον για τις αγελάδες.
ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο αγελάδες και το κράτος σε αναγκάζει να δώσεις τη μία στο γείτονά σου.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο αγελάδες. Το κράτος παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο αγελάδες. Το κράτος παίρνει και τις δύο και σου δίνει όσο γάλα λένε οι κανονισμοί ότι χρειάζεσαι.
ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο αγελάδες. Οι γείτονές σου σε βοηθούν να τις φροντίζεις και όλοι μαζί μοιράζεστε το γάλα.
ΡΩΣΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: Εχεις δύο αγελάδες. Εσύ πρέπει να φροντίζεις, αλλά η κυβέρνηση παίρνει όλο το γάλα.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η κυβέρνηση υπόσχεται να σου δώσει δύο αγελάδες αν την ψηφίσεις. Μετά τις εκλογές ο πρόεδρος κατηγορείται επειδή κερδοσκόπησε με τα «μελλοντικά» βοοειδή. Ο Τύπος βαφτίζει το σκάνδαλο «Σκανδαλο αγελάδων»
ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο αγελάδες. Το κράτος παίρνει και τις δύο, σε προσλαμβάνει να τις φροντίζεις και σου πουλάει το γάλα.
ΝΑΖΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο αγελάδες. Το κράτος παίρνει και τις δύο και σε σκοτώνει.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες. Το κράτος ορίζει ότι μπορείς να τις ταίζεις και μετά να τις αρμέγεις. Μετά σε πληρώνει για να μη τις αρμέγεις. Μετά παίρνει και τις δύο αγελάδες, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και χύνει το γάλα στους υπονόμους. Στο τέλος απαιτεί από εσένα να συμπληρώσεις αιτήσεις για τις χαμένες αγελάδες.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ: Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση τις παίρνει και τις δύο και σε καλεί στο στράτευμα
ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση τις παίρνει και αρνείται ότι έχουν υπάρξει ποτέ. Το γάλα τίθεται εκτός νόμου.
ΚΑΘΑΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες. Οι γείτονές σου αποφασίζουν ποιος θα πάρει το γάλα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: Έχεις δύο αγελάδες. Η κυβέρνηση σου απαγορεύει τόσο να τις αρμέγεις όσο και να τις σκοτώσεις.
ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ: Εχεις δύο αγελάδες. Παντρεύονται και υιοθετούν ένα μοσχαράκι...
ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ: Εχεις δυο καμηλοπαρδάλεις. Η κυβέρνηση σε αναγκάζει να πάρεις μαθήματα φυσαρμόνικας...

Αγελάδες & Εθνική Οικονομία
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες. Πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα να αναλύσει γιατί η αγελάδα ψόφησε.
ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.
ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Στη συνέχεια σχεδιάζεις ένα έξυπνο "κατοικίδιο" καρτούν το ονομάζεις Cowkimon και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μια φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι και έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.
ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και βρίσκεις ότι στην πραγματικότητα έχεις πέντε. Τις ξαναμετράς και τις βγάζεις είκοσι. Την τρίτη φορά βρίσκεις ότι έχεις δύο ξανά. Απελπισμένος σταματάς να μετράς και ανοίγεις ένα ακόμη μπουκάλι βότκα.
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και 200 ανθρώπους να αρμέγουν την κάθε μία από αυτές. Παράλληλα ισχυρίζεσαι ότι έχεις εξασφαλίσει πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα. Συλλαμβάνεις αμέσως τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.
ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις.
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές.
ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 5.000 αγελάδες. Καμία δε σου ανήκει. Πληρώνεις άλλους για να τις προσέχουν.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες αλλά δηλώνεις μόνο τη μία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιδοτεί, για να αγοράσεις άλλη μία, και μετά σε πληρώνει για να τη σφάξεις γιατί διαπιστώνει υπερπαραγωγή γάλακτος. Τσεπώνεις τα λεφτά, πουλάς τις αγελάδες και μετά ξαναπαίρνεις την ευρωπαϊκή επιδότηση για να τις ξαναγοράσεις, επειδή παρατηρείται μείωση στην παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου